30 Ağustos 2008 Cumartesi

Denge Unsuru #2

Obama başkan yardımcısı olarak Biden'ı belirlediğinde denge unsuru demiştik, bugün McCain de açıkladı başkan yardımcısını ve bir denge unsuru daha diyebiliriz. McCain başkan yardımcısı olarak Alaska Valisi Sarah Palin'i seçti. Palin eski Alaska güzellik kraliçesi ve tabiri caizse apaçi bir cumhuriyetçi. Savaş yanlısı, silahlarla arası iyi, kürtaja karşı. Denge unsuru olmasını sağlayan özelliği ise 44 yaşında olması. Nasıl ki genç Obama, Biden'ı yardımcı seçerek yaş ve tecrübe eksiğini dengeledi dediysek, dede McCain de Obama'dan da genç olan Palin'i seçerek dengeledi.

Palin Alaska'da yıllarca ticaretle uğraşmış, bir dönem petrol işine de girmiş. 5 çocuk annesi, çocuklarından biri de Irak'ta asker ve bununla gurur duyduğunu söylüyor. Geçen yıl doğan en küçük çocuğu ise Down sendromlu ve hamilelik esnasında bunu öğrenmiş olmalarına rağmen çocuğunu aldırmamış. İlk konuşmasında "Ben sizin gibi normal bir anneyim" mesajı vermeye çalıştı. Bu seçimin iki avantajlı yanı var. Birincisi Hillary Clinton'a kadın olduğu için oy verecek olup da onun seçilmemesi sonucu ortada biriken kadın seçmene hitap edecek. İkincisi de muhafazakar cumhuriyetçilere hitap ediyor. Zira daha önce de demiştik, McCain ılımlı bir cumhuriyetçi. Al bir denge unsuru daha. Ama bir anlamda olması gereken de bu zaten, başkan yardımcısı başkanın eksik olduğu alanlarda kuvvetli olmalı. Nitekim iki partide de oldu

29 Ağustos 2008 Cuma

Savaş Senaryoları

Son günlerde İran'ın içinde bulunduğu savaş senaryoları ayyuka çıktı. Geçtiğimiz günlerde Rus Meclisi Duma'nın Başkan Yardımcısı çıktı, "İsrail İran'a saldıracak, savaş kaçınılmaz" dedi. Bugün de gündemde De Telegraaf'ın haberi var: " Amerikan Ordusu birkaç hafta içerisinde insansız uçakla İran'a saldırı düzenleyecek". Kaynakları da Hollanda İstihbarat Örgütü imiş. Gürcistan Krizi savaş tellallarını heyecanlandırdı herhalde, e savaşın tarafı olması en muhtemel devlet de İran olunca, başladı İran'lı savaş senaryoları

28 Ağustos 2008 Perşembe

Obama "Officially" For President

Denver'da süren Demokrat Kongresi'nin son günüydü bugün ve beklendiği üzere de Obama'nın başkanlık adaylığı resmileşti. Bill Clinton da bir konuşma yaptı ve "Hillary ve Chelsea'yle birlikte Obama'yı destekliyoruz bize katılın" dedi. Hillary devre dışı kaldıktan sonra Obama'yı desteklemesini başkan yardımcılığı için ığraş olarak düşünüyordum ama görülen o ki, ciddi anlamda 8 yıllık Bush hanedanından sonra bir başka Cumhuriyetçinin başkan olmasını istemiyorlar. Clinton-Obama çekişmesi Demokratlarda oyları böler diyordum, şu anki görünümde bölmedi, en azından o yönde çalışılıyor. Ancak asıl seçim günü görülecek bu tabii. Şimdi gözler Cumhuriyetçilerde. Başkan Yardımcısının açıklanması bekleniyor. Onların kongresi de önümüzdeki hafta yapılıyor, McCain'in adaylığı da kesinlik kazanacak bu şekilde.

26 Ağustos 2008 Salı

Gümbür Gümbür Geliyor, O Geliyor!

Alkışlamıştık 2.5 ay önce. O zaman Temmuz ayı içinde demişti ama anlaşılan Eylül sonuna kadar sarkacak. Parti kurma çalışmaları için kamp başlamış ve 4 hafta sürecekmiş. Bu süre sonunda partinin ismi, logosu ve tüzüğü belirlenecekmiş. Öyle basit birşey de değil, 1500 kişi katılacakmış bu 4 hafta içinde toplantılara. "16 Milyon" demişti büyük insan. 1500'ü tamam diyelim, geriye 15 milyon 998 bin 500 kişi kalıyor. Olmayacak iş değil ama ben 16 milyon oyu biraz zor görüyorum, 15.9 milyonda kalır gibi duruyor.

Buz Adamlar

50 yılı aşkın süre dünya siyasetinin ilk iki koltuğundan birine kurulmuş olan Sovyetlerin yıkılmasından sonra Rusya genelde ikinci planda kaldı. Ama bu süre içinde durmadı, durmamış. Zaten biliniyordu Rusya'nın gösterdiği ekonomik ve siyasi gelişim, ancak ABD, AB ülkeleri, Çin, Japonya vs. hep Rusya'nın önünde sayılıyordu. Rusya artık tekrar sahneye çıkmaya karar vermiş ki bu son Gürcistan Krizi'ndeki tavırları bunu açık bir şekilde ortaya koydu. Bu kriz Sovyetler'in yıkılmasından sonra yaşadığı çöküşten bu yana yükselen Rusya'nın bir anlamda siyasi olarak kabuğunu kırdığı olay oldu.


Artık Rusya çok rahat bir şekilde rest çekebiliyor dünyaya. He önceden de çekerdi ama bu kadar da kolay değildi. Şimdi ise çekinmeden yapıyorlar. Dünya "Sen karışma" derken, dinlemediler, Gürcistan'a girdi Rus Ordusu. Bitir artık dediler ancak diğerleri istediğinde değil, kendileri istediklerinde bitirdiler savaşı. Şimdi ise son konu: Güney Osetya ve Abhazya'nın bağımsızlığı. G-8'in diğer 7 üyesi "Yapma, etme" diye kıvranadursun, Rusya bağımsızlıklarını tanıdı ve hem "Benim bölgeme dünyanın öbür ucundan karışmayın" mesajı verdi, hem de istediğini yapmış oldu, kısaca tüm dünyaya resti çekip söz dinleyen değil, gerekirse dinleten olacağını gösterdi. Burada da kalmaz gibi duruyor Rusya, daha da ilerleyecek önümüzdeki aylarda

23 Ağustos 2008 Cumartesi

Denge Unsuru

Epeyce uzun ara verdik, artık yavaş yavaş başlayayım. Bu süre içinde çok şey oldu, onlara da arada değinirim ama şimdi sıcak haberlerden devam etmek lazım. Bugün Obama başkan yardımcısını açıkladı: Joseph Biden. Son günlerde anketlerde düşüşe geçen Obama'ya ilaç gibi gelebilecek bir seçim aslında bu. Çünkü Obama'nın en çok eleştirildiği konulardaki eksiklikleri kapatabilecek bir isim. Bugüne kadar hep dedik ya, McCain yaşlı ve tecrübeli, Obama genç ve dinamik. Obama'nın özellikleri önceden avantaj gibi gözükse de Kafkaslarda olanlardan sonra McCain'in bariz bir şekilde daha etkin görünmesi sonucu Amerikan halkı tecrübeye göz kırpmaya başladı. İşte bu yüzden Biden ilaç gibi. Zira 72'den beri Senato'da olan bir isim, McCain'den bile eski bu alanda yani. Oldukça tecrübeli bir isim. Ayrıca beyaz olduğu için renk açığını da kapatıyor. Herşeyden önemlisi dışişlerinde oldukça etkin bir isim, ki şu anda da Senato Dış İlişkiler Komisyonu başkanı zaten.

Biden aslında aylar önce Demokrat Parti başkan aday adaylığına ismini koymuştu ancak ilk gün çekilmişti. Ermeni, Yunan tasarılarının arkasında bulunması ilk bakışta bizim açımızdan problem. Ancak Türk-Amerikan ilişkilerini 180 derece döndürecek bir durum değil diyebiliriz buna. Başkanlar kadar başkan yardımcılarının da politikada oldukça etkin olduklarını düşünürsek (bkz. Dick Cheney) yardımcı seçiminin başarılı olması o kadar önemli. Obama bu açıklamayı cidden kritik bir zamanda yaptı. Bu düşüşü durdurabilecek bir hamle olabilir.

14 Ağustos 2008 Perşembe

Yolun Sonu

Geri geldim, en azından fiziken. Gelmesi çok zordu, geldikten sonra olanlar daha zor. Ama şu anda da kendime gelebilmem gerekiyor asıl. Ne zaman olur bilmiyorum ama olursa daha sonra da tekrar yazmaya başlayacağım.

Selametle...